22 maart 2016 belooft een bruisende dag te worden voor Vakroute-docenten en coördinatoren. Onder de noemer ‘Vakcollege Onderneemt!’ gaan op die dag inspiratie, motivatie en concrete handreikingen voor het (in)voeren van de Vakroute hand in hand. Alle reden om u voor deze dag aan te melden!

 

Programma docentendag 2016: ‘Vakcollege Onderneemt!’

09:30 uur         Ontvangst en inloop met koffie & thee

10:00 uur         Welkom door directeur Vakcollege Groep – Rini Weststrate

10:10 uur         Ondernemendheid in het onderwijs vraagt om moed – Marcel van Herpen

Marcel van Herpen is o.a. medeoprichter van het NIVOZ (www.nivoz.nl) en hetkind (www.hetkind.org) én is schrijver van het boek ‘Ik, de leraar’. Vanuit liefde voor het vak van leraar vertelt Marcel zijn verhaal. In een prikkelende presentatie zet hij de toon: ‘Als we niet de goede kant opgaan, moeten we omdraaien. Wie? Jij! Wie anders? Als jij het doet, kunnen anderen volgen. Wezenlijke veranderingen komen niet van boven- of buitenaf. Als je op iemand anders wacht, wacht je op niemand. En ja… dat vraagt moed.’

11:00 uur        Deelsessie ronde 1: Handreikingen voor een ondernemend Vakcollege

Sessie 1 – Ondernemendheid in de Vakroute: Gabry Karsdorp van KCH vertelt u hoe u gebruik kunt maken van de ervaringen in het mbo met keuze(onder)delen over ondernemendheid en ondernemerschap. Welke verbindingen kunnen worden gelegd met het vmbo?

Sessie 2 – Ondernemen is maatwerk:  Jannet Doppenberg van TU Eindhoven neemt u mee in de eerste onderzoeksresultaten van het ‘Kortlopend onderwijskundig onderzoek naar groepsgewijs differentiëren binnen beroepsgerichte lessen in de Vakroute vmbo.

Sessie 3 – Stappenplan regionale samenwerking Vakroute vmbo: Vakcollege Groep directeur Rini Weststrate geeft u praktische handreikingen voor het realiseren van geborgde samenwerking met de regionale partners van uw doorlopende Vakroute.

11:40 uur         Deelsessie ronde 2: Handreikingen voor een ondernemend Vakcollege

Sessie 1 – Ondernemendheid in de Vakroute: Gabry Karsdorp van KCH vertelt u hoe u gebruik kunt maken van de ervaringen in het mbo met keuze(onder)delen over ondernemendheid en ondernemerschap. Welke verbindingen kunnen worden gelegd met het vmbo?

Sessie 2 – Ontketen ondernemend zijn: Ontketenen is zowel het loslaten van oude gewoontes als het op gang brengen én houden van creativiteit. Hoe versterk je als docent ondernemend gedrag en houding bij je leerlingen? Hoe voorkom je dat je eigen gedrag en houding de ontwikkeling van ondernemendheid van de leerling blokkeert? Simone van Hoewijk, onderwijsadviseur van Vakcollege Groep geeft handreikingen.

Sessie 3 – Taal en Rekenen: Succesvol zijn en opstromen in het mbo is mede afhankelijk van het taal- en rekenniveau van leerlingen. Van 2F naar 3F, hoe bereik je dat? Wat kunt u al doen in (leerjaar 4) van het vmbo? Johan van den Berg van Steunpunt Taal en Rekenen brengt u op de hoogte.

12:15 uur         Lunchpauze

13:15 uur         Onderwijs2032 – Theo Douma

De docent maakt het verschil, ook in het onderwijs van de toekomst. Theo Douma van Platform Onderwijs2032 neemt u mee in het advies van het platform. Dit advies pleit voor onderwijs dat past bij de eenentwintigste eeuw en verbinding houdt met wat er tot nu toe aan inzicht, kennis en praktijk is ontwikkeld.

14:00 uur         Deelsessie ronde 3: Ondernemende Vakcolleges in de praktijk

Sessie 1 – ISG Arcus is ondernemend!   Erwin Kok van ISG Arcus deelt hun succesvolle aanpak en ervaringen.

Sessie 2 – Stedelijk Dalton Lyceum staat voor ondernemend leren: Robin van Musscher vertelt hoe het Stedelijk Dalton Lyceum in leerjaar 1 start met het keuzevak ‘Ondernemen’.

Sessie 3 – Gemini College is ondernemend!  Miranda Hansen en Sven Klippel van het Gemini College vertellen hoe de ideeën van twee docenten een olievlekwerking hadden in de school.

14.45 uur         Een magische kijk op Vakcollege-organisaties – Dan Lefay

Perceptueel manipulator Dan Lefay houdt u op verrassende wijze een spiegel voor.

15:45 – 16:45   Afsluitende borrel

 

Voor wie?
Docenten en Vakroute-coördinatoren van aangesloten Vakcolleges.

Kosten
Gratis voor drie deelnemers per Vakroute (voor iedere extra deelnemer wordt 195,– p.p. in rekening gebracht)

Locatie
Van der Valk Hotel in Veenendaal.

Aanmelden
Wilt u geïnspireerd worden? Bent u op zoek naar praktische handreikingen en prikkelende voorbeeldverhalen? Meldt u dan nu aan via onderstaande link:
Klik hier