toerisme_en_recreatie_header
welzijn_en_zorg
installatietechniek_header
mobiliteit_header
commerciele_dienstverlening_header
infratechniek_header
Vakroute Mens & Dienstverlenen 2018-02-20T15:06:50+00:00

Vakroute Mens & Dienstverlenen

De Vakroute Mens & Dienstverlenen is een arbeidsmarktgerichte opleidingsroute in het vmbo en het mbo, waarbij intensief wordt samengewerkt met regionale werkgevers. De opleiding kenmerkt zich door leren en oriënteren in de praktijk vanaf jaar 1, zodat praktisch ingestelde leerlingen gemotiveerd een vak kunnen leren. De Vakroute Mens & Dienstverlenen is dé opleiding voor jongeren die graag de handen uit de mouwen steken en weten dat ze ‘iets met mensen’ willen doen. Er zijn door het hele land Vakcolleges waar leerlingen de Vakroute Mens & Dienstverlenen kunnen volgen.

Leren door te doen

De Vakroute Mens & Dienstverlenen is een opleidingsroute waarbij leerlingen vooral zelf actief bezig zijn. Al vanaf het eerste jaar krijgen leerlingen veel praktijklessen, gaan ze op bezoek bij bedrijven en instellingen en krijgen ze gastlessen van mensen die veel weten over een bepaald beroep. Ook lopen leerlingen veel stage. Een opleiding voor doeners dus!

Vmbo & mbo

Bij de Vakroute werken vmbo- en mbo-instellingen nauw samen, zodat leerlingen via een doorlopende leerlijn hun vmbo-diploma én hun mbo-diploma kunnen halen. In de eerste fase van het vmbo oriënteren leerlingen zich over de volle breedte van de sector Mens & Dienstverlenen om te ontdekken welk richting ze leuk vinden. Daarna lopen leerlingen stage en leren zij verder in de richting die bij ze past en die tevens een goede kans op werk biedt in de regio. In die richting leren zij verder voor het mbo-diploma. Na 5, 6 of 7 jaar zijn leerlingen klaar voor een beroep op mbo-niveau 2, 3 en/of 4. De samenwerking tussen vmbo en mbo zorgt voor minder overlap in lesstof en voorkomt voortijdig schoolverlaten. Lees meer over de samenwerking tussen vmbo en mbo.

Profielen

Met de Vakroute Mens & Dienstverlenen kunnen leerlingen de volgende profielen volgen: