Leerlingen Vakcollege Steenwijk maken kunstaas
Gepubliceerd: 24 oktober 2013
Docent Klaas Molenkamp en zijn leerlingen, van RSG Trompmeesters in Steenwijk, stonden onlangs met een mooi verhaal in de Steenwijker Courant. Molenkamp liet leerlingen hun eigen kunstaas ontwerpen en maken. Hoewel de visvangst een beetje tegenviel, zijn het prachtige werkstukken geworden. De docent vertelt bovendien wat er essentieel is aan het Vakcollege.
Docent Klaas Molenkamp (links) toont één van de werkstukken. Op de achtergrond begeleiders Tonnie de Nekker en Freek Molenkamp samen met de leerlingen. Foto: Sieb van der Laan.
De leerlingen uit klas 1 van Vakcollege Techniek hebben de voorbije weken hard gewerkt aan het ontwerpen en maken van eigen kunstaas (nepvisje). Bijna alle leerlingen uit klas 1 van T&V vissen regelmatig. Het idee van Molenkamp - die zelf een verwoed roofvisser is - om eigen kunstaas te ontwerpen, viel bij de uit Steenwijk, Havelte en Darp afkomstige leerlingen, direct in de smaak.
"De kinderen hebben het kunstaas (plug) gemaakt van afvalhout met behulp van gereedschap als raspen, vijlen, beitels, een elektrische figuurzaag en een lintzaag'', licht Molenkamp toe. "Door het werkstuk van de gewenste kleur en print te voorzien, is het kunstaas keurig afgewerkt en hebben de kinderen een 'hapklare' brok gemaakt voor menig roofvis. Om het nepvisje op de gewenste diepte te krijgen, hebben de leerlingen een `zwemlip' gemaakt en met constructielijm aan het kunstaas vastgemaakt.”
Het door leerlingen geproduceerde kunstaas is uitgebreid getest. Onderdeel hiervan was uiteraard ook een middagje vissen in de Steenwijker Aa. Onder begeleiding van Tonnie de Nekker (oud-ouder van een leerling), Freek Molenkamp (oud-leerling) en de leerkracht zelf probeerden de kinderen met het zelfgemaakte nepaas een roofvis aan de haak te slaan.
Dat er geen enkele vis gevangen werd, maakte Molenkamp niets uit. “Het belangrijkste is dat er praktijkgericht gewerkt is en dat elke leerling zijn talenten op het gebied van omgaan met gereedschappen en materialen heeft kunnen ontwikkelen. Dit zijn twee erg belangrijke eigenschappen van het Vakcollege.”
Bron: Steenwijker Courant