De Vakroute

De Vakroute is een arbeidsmarktgerichte opleidingsroute in het vmbo en het mbo, waarbij veel wordt samengewerkt met regionale werkgevers. De Vakroute kenmerkt zich door leren en oriënteren in de praktijk vanaf het 1e jaar, zodat praktisch ingestelde jongeren gemotiveerd een vak kunnen leren. Er is een Vakroute Techniek en een Vakroute Mens & Dienstverlenen. Deze routes leiden jongeren op tot vakmensen waar de arbeidsmarkt om staat te springen. Door het hele land zijn er Vakcolleges die de Vakroute aanbieden.

Leren door te doen

De Vakroute is een opleidingsroute waarbij leerlingen vooral zelf actief bezig zijn. Al vanaf jaar 1 vmbo krijgen leerlingen veel beroepsgerichte praktijklessen, gaan zij op bezoek bij bedrijven en instellingen en krijgen zij gastlessen van mensen die veel weten over een bepaald beroep. Ook lopen leerlingen veel stage tijdens de opleiding. Een opleiding voor doeners dus!

Samenwerking vmbo & mbo

De Vakroute is een samenwerking tussen vmbo en mbo. Met de Vakroute kunnen leerlingen daarom een vmbo-diploma én een mbo-diploma halen. In de eerste jaren van het vmbo ontdekken leerlingen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Daarna loopt de leerling stage en kiest hij of zij voor een richting die bij hem of haar past en die een goede kans op werk biedt. Vanaf het 4e jaar stroomt de leerling door naar het mbo en gaat hij of zij zich verder ontwikkelen. Na 5, 6 of 7 jaar is de leerling klaar voor een beroep op mbo-niveau 2, 3 en/of 4. De samenwerking tussen vmbo en mbo zorgt voor minder overlap in lesstof en voorkomt voortijdig schoolverlaten. Lees meer over de samenwerking tussen vmbo en mbo.

Samenwerking arbeidsmarkt

Werkgevers worden intensief betrokken bij de Vakroute. Bijvoorbeeld door gastlessen te geven en leerlingen te ontvangen bij leerwerkbanen, snuffelstages en bedrijfsbezoeken. Maar de samenwerking gaat verder. Omdat de Vakroute opleidt voor beroepen met een goede kans op werk, wordt het opleidingsaanbod van de Vakcolleges afgestemd op de vraag naar personeel vanuit de regionale arbeidsmarkt.

Techniek en Mens & Dienstverlenen

Er zijn twee Vakroutes: de Vakroute Techniek en de Vakroute Mens & Dienstverlenen. Opleidingsroutes die goed passen bij leerlingen met een vmbo-advies die graag leren door te doen en al weten dat ze graag ‘iets met techniek’ of ‘iets met mensen’ willen doen. Vakroutes die leerlingen opleiden voor beroepen waar veel vraag is naar nieuwe vakmensen.

Vakcolleges door heel Nederland

Door het hele land zijn er Vakcolleges die de Vakroute Techniek en/of de Vakroute Mens & Dienstverlenen aanbieden. Door de landelijke dekking is er voor vrijwel iedere leerling een Vakcollege in de buurt. Bekijk op de kaart het overzicht van alle Vakcolleges.

De Vakroute op een rijtje:

  • Opleiding met veel praktijk vanaf leerjaar 1
  • Stimuleren en ontwikkelen van praktisch talent
  • Samenwerking vmbo, mbo & werkgevers
  • Opleiden voor beroepen waar werk in is
  • Route naar mbo-niveau 2, 3, en/of 4
  • Vakcolleges door heel Nederland

Vind een Vakcollege