Ouders

Is uw zoon of dochter een doener? Heeft uw kind een vmbo-advies en wilt u dat het praktisch talent van uw kind gestimuleerd wordt? Dan zit uw kind helemaal op zijn of haar plek op één van de Vakcolleges die de Vakroute aanbieden. Zij leiden uw kind op als vakman of vakvrouw. Er is een Vakroute Techniek en een Vakroute Mens & Dienstverlenen.

Veel praktijk

Op een Vakcollege kan uw kind zijn of haar praktische talent verder ontwikkelen. Vanaf jaar 1 vmbo staan er veel beroepsgerichte praktijklessen, bedrijfsbezoeken, gastlessen en stages op het programma, zodat uw kind direct aan de slag kan.

Vmbo & mbo

Met de Vakroute kan uw kind een vmbo-diploma én een mbo-diploma halen. In de eerste 2 jaar van het vmbo ontdekken leerlingen waar ze talent voor hebben en welke beroepen ze leuk vinden. Vanaf jaar 3 lopen leerlingen stage en kiezen zij voor een richting die bij hen past en die een goede kans op werk biedt. In die richting leren zij verder voor een mbo-diploma. Na in totaal 5, 6 of 7 jaar hebben leerlingen een vmbo- én mbo-diploma en zijn zij klaar voor een beroep op mbo-niveau 2, 3 en/of 4. De samenwerking tussen vmbo en mbo zorgt voor minder overlap in lesstof en voorkomt voortijdig schoolverlaten.

Met plezier naar school

Leerlingen die naar een Vakcollege gaan, blijken bijzonder gemotiveerd te zijn en met veel plezier naar school te gaan. Ouders kiezen daarom graag voor een Vakcollege. En dat zorgt ook voor goede schoolprestaties. Resultaten laten zien dat Vakcollege-leerlingen op praktijk- én theorievakken bovengemiddelde rapportcijfers halen en dat er van voortijdig schoolverlaten vrijwel geen sprake is.

Met een opleiding op een Vakcollege heeft uw kind een goede kans op een baan. In de Techniek en in de Mens & Dienstverlening is namelijk veel vraag naar goed geschoolde vakmensen. Daarnaast wordt de kans op een baan vergroot doordat Vakcolleges het opleidingsaanbod afstemmen op de vraag naar personeel vanuit de regio. Is er in een bepaalde regio bijvoorbeeld veel vraag naar onderhoudsmonteurs maar niet naar autotechnici? Dan speelt het Vakcollege daar op in.

Vakcolleges door heel Nederland

Er zijn verspreid over het hele land Vakcolleges waar uw kind de Vakroute kan volgen. Bekijk op de kaart het overzicht van alle Vakcolleges in Nederland en klik via de kaart gemakkelijk door naar de website van de school.

Vind een Vakcollege