Hoe word ik Vakcollege?
Bent u benieuwd of de Vakroute bij uw school past? Wilt u graag Vakcollege worden? Lees hier wat er komt kijken bij het opzetten van de Vakroute.
Oriëntatiefase
Tijdens de oriëntatiefase verzamelt u zoveel mogelijk informatie over de Vakroute. Dat kan via de website, in een gesprek met een adviseur van Vakcollege Groep of door bijeenkomsten bij te wonen. Ook een bezoek aan één van de Vakcolleges in Nederland geeft goede informatie. Daar ziet u de Vakroute in uitvoering. Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie over de Vakroute of voor het maken van een afspraak op een Vakcollege. Wij helpen u graag!
In de oriëntatiefase is het daarnaast belangrijk om draagvlak te creëren. Allereerst binnen uw eigen organisatie, maar ook bij werkgevers en de mbo-instelling in uw regio. De Vakroute is een route waarbij veelvuldig de koppeling wordt gemaakt met de praktijk. Samenwerking met de regionale arbeidsmarkt is daarom essentieel.
Op het moment dat u beslist om Vakcollege te worden, gaat u naar de volgende fase.
Voorbereidende Fase
Scholen in de voorbereidende fase starten met het aangaan van een samenwerking met Vakcollege Groep. Tevens wordt in uw organisatie een Vakcollege-team aangesteld met een coördinator. Dit team gaat de Vakroute binnen uw school implementeren. U komt in aanmerking voor een passend pakket aan trainingen en advies van Vakcollege Groep. De voorbereidende fase duurt tot het moment dat de eerste leerlingen daadwerkelijk zijn gestart.
Startfase
U bent gestart als Vakcollege en de eerste Vakcollege-leerlingen zitten in leerjaar 1. Veel zaken zijn nieuw en uw team moet wennen aan de veranderde aanpak. De Vakroute krijgt een plaats binnen uw schoolorganisatie. In dit jaar krijgt u veel ondersteuning vanuit Vakcollege Groep. Wij bezoeken regelmatig uw school en helpen u met trainingen en adviezen om de Vakroute binnen uw school te integreren.
Operationele fase
U bent nu echt Vakcollege. Leerlingen komen steeds een leerjaar verder. Elk schooljaar heeft u te maken met specifieke vraagstukken. Bijvoorbeeld het boeien en binden voor het vak, de koppeling met de AVO-vakken, de keuze voor de specialisaties die u gaat aanbieden, de stages, de samenwerking met werkgevers, het examenprogramma en de samenwerking met het mbo. Vakcollege Groep blijft u bij al deze activiteiten ondersteunen.
Contact
Bent u geïnteresseerd in meer informatie? Of wilt u een afspraak maken met een adviseur van Vakcollege Groep? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier of via 0318 648 531; info@vakcollegegroep.nl.