Vakroute Techniek

De Vakroute Techniek is een arbeidsmarktgerichte opleidingsroute in het vmbo en het mbo, waarbij intensief wordt samengewerkt met regionale werkgevers. De opleiding kenmerkt zich door leren en oriënteren in de praktijk vanaf jaar 1, zodat praktisch ingestelde leerlingen gemotiveerd een vak kunnen leren. De Vakroute Techniek is dé opleiding voor jongeren die graag de handen uit de mouwen steken en weten dat ze ‘iets met techniek’ willen doen. Er zijn door het hele land Vakcolleges waar leerlingen de Vakroute Techniek kunnen volgen.

Leren door te doen

De Vakroute Techniek is een opleidingsroute waarbij leerlingen vooral zelf actief bezig zijn. Al vanaf het eerste jaar krijgen leerlingen veel praktijklessen, gaan ze op bezoek bij bedrijven en instellingen en krijgen ze gastlessen van mensen die veel weten over een bepaald beroep. Ook lopen leerlingen veel stage. Een opleiding voor doeners dus!

Vmbo & mbo

Bij de Vakroute werken vmbo- en mbo-instellingen intensief samen, zodat leerlingen via een doorlopende leerlijn hun vmbo-diploma én hun mbo-diploma kunnen halen. In de eerste fase van het vmbo oriënteren leerlingen zich over de volle breedte van de sector techniek om te ontdekken welke richting ze leuk vinden. Daarna lopen leerlingen stage en leren zij verder in de richting die bij ze past en die tevens een goede kans op werk biedt in de regio. In die richting leren zij verder voor het mbo-diploma. Na 5, 6 of 7 jaar zijn leerlingen klaar voor een beroep op mbo-niveau 2, 3 en/of 4. De samenwerking tussen vmbo en mbo zorgt voor minder overlap in lesstof en voorkomt voortijdig schoolverlaten. Lees meer over de samenwerking tussen vmbo en mbo.

Profielen

Met de Vakroute Techniek kunnen leerlingen deze profielen volgen: