Veelgestelde vragen voor jongeren

De Vakroute is een opleiding voor jongeren die graag met hun handen werken. Zit je op de basisschool, heb je een vmbo-advies en ben je op zoek naar een vervolgopleiding? Leer jij graag door te doen? Dan is de Vakroute iets voor jou. Wij leiden jou op als vakman of vakvrouw. Er is een Vakroute Techniek en een Vakroute Mens & Dienstverlenen. Leer bijvoorbeeld voor een beroep als jongerenwerker, timmerman, metaalbewerker, winkelmedewerker, kapper of autoschadehersteller.
De Vakroute Techniek is een opleiding voor jongeren die graag met hun handen werken. Je krijgt veel praktijklessen, waarin je leert werken met verschillende materialen en gereedschappen. Tijdens de praktijklessen maak je werkstukken zoals je eigen gereedschapskist, een echt weerstation of een brug. Dit zijn alleen nog maar voorbeelden. Je leert nog veel meer. Ook ga je vaak op bezoek bij bedrijven en loop je stage. Uiteindelijk kies je een richting die goed bij je past. Met de Vakroute Techniek leer je bijvoorbeeld voor een beroep in de autotechniek, in de bouw, installatietechniek of machinetechniek.
De Vakroute Mens & Dienstverlenen is een opleiding voor jongeren die graag met mensen werken. Je krijgt veel praktijklessen. In de praktijklessen, ga je op bezoek bij bedrijven en instellingen en krijg je gastlessen van mensen die veel weten over een bepaald beroep. Ook loop je veel stage. Je kunt verschillende profielen volgen met Mens & Dienstverlenen: Zorg & Welzijn, Economie & Ondernemen en Horeca, Bakkerij & Recreatie.
Klik hier voor een overzicht van alle Vakcolleges in Nederland. Je kunt op de kaart zien of er een Vakcollege in jouw buurt zit.
Aanmelden voor een Vakcollege kan alleen bij de school zelf. Als je op het landkaartje een school aanklikt, verschijnt het telefoonnummer, e-mailadres en de website van de school. Via deze contactgegevens kun je je aanmelden.
Ja, de Vakroute is een officiële opleiding. De Vakroute is een onderwijsvorm die binnen de geldende wet- en regelgeving voor vmbo- en mbo-opleidingen valt.
De Vakroute is gericht op jongeren met vmbo-advies, die graag leren door te doen en graag iets met techniek of iets met mensen willen doen. Jongeren met een praktische leerstijl, die graag actief bezig zijn.
De Vakroute is een opleiding waarbij het vmbo en mbo samenwerken, waardoor je met de Vakroute je vmbo-diploma én je mbo-diploma kunt halen.
Nee, er is géén toelatingsexamen voor de Vakroute. Veel Vakcolleges voeren wel een gesprek met toekomstige leerlingen. Sommige jongeren hebben namelijk een verkeerd beeld van wat je kunt leren op een Vakcollege.
De Vakroute is een opleidingsroute in het vmbo en mbo. Heb je een vmbo-advies? Houd je ervan om bezig te zijn en met je handen te werken? En wil je later iets met techniek of iets met mensen doen? Dan ben je geschikt voor de Vakroute. Je kunt kiezen voor de Vakroute Techniek of de Vakroute Mens & Dienstverlenen.