Begin december ontving regioadviseur LVV Ineke Veerkamp het volgende verzoek vanuit Gemini Vakcollege:

“Wij van de sectie Z&W op het Gemini Vakcollege Ridderkerk, hebben de mogelijkheid gekregen om onze sectie te verbeteren door middel van techniekgelden uit Sterk Techniek Onderwijs. Wij zijn op zoek naar technologische hulpmiddelen die onze Z&W-afdeling kunnen optimaliseren. Kun je daarin adviseren.”

Een interessante vraag, waar we graag onze tanden inzetten. Zorgtechnologieën zijn de extra ogen en oren van het personeel in zorginstellingen en woon-zorgcomplexen. Het zijn technieken die het zorgproces ondersteunen. Deze nieuwe technologieën maken het werk van zorgprofessionals eenvoudiger en ook de zorgvrager heeft veel profijt van diverse technologische hulpmiddelen. Het is aan het onderwijs om deze vernieuwing in het curriculum een plek te geven.

Opzoek naar lesmateriaal

Na het uitwisselen van interessante links en voorbeelden, kwam de zoektocht uit bij Edumeijsch. Deze uitgever ontwikkelde het keuzevak Technologie binnen Zorg & Welzijn samen met het Stedelijk College Eindhoven én schreef vervolgens ook een lesmodule voor dit erkende keuzevak. Eén van de drijfveren is om meer meisjes voor techniek & zorg te interesseren en meer jongens naar de zorg te trekken.

Begin februari presenteerde Yolanda Schrijver van Edumeijsch hoe het keuzevak in elkaar steekt en wat de overwegingen in het ontwikkelproces zijn geweest. Vervolgens bood ze een kijkje in het digitale lesmateriaal dat zowel binnen school als ook in samenwerking met zorg- of mbo-instellingen kan worden aangeboden. Leerlingen sluiten het keuzevak af met een ‘hackathon’, dat is een toetsvorm waarin teams van leerlingen bezig gaan om binnen een korte tijd oplossingen voor aangereikte casussen te bedenken.

“Het keuzevak is voor alle leerwegen van het vmbo bedoeld, maar is met name ook zeer geschikt voor de gemengde leerweg vanwege de onderzoeksvaardigheden die gevraagd worden.”

Dus ook de Vakmavo’s en Vakhavo’s kunnen met dit nieuwe vak hun voordeel doen! Naast het lesmateriaal voor de bovenbouw (beschikbaar vanaf augustus 2021) is er ook een voorbereidende lessenset voor de onderbouw beschikbaar en meer. Zie de website.

Een interessante presentatie, de sectie Zorg & Welzijn van Gemini kan zich verder gaan verdiepen in wat zij willen aanschaffen. Is dat een activity tracker, belevenis- of tovertafel, VR-bril, een zorgrobot of toezichthoudende domotica? Het advies van Yolanda:

“Kijk eerst rond in je omgeving of je met zorginstellingen of mbo kunt samenwerken en kom dan tot een afgewogen besluit. Het zijn dure investeringen die ook weer snel achterhaald raken.”

LVV overweegt deze presentatie nogmaals aan te bieden voor haar leden. Interesse? Laat het weten via iveerkamp@hetvakcollege.nl.